VALON VUOKSI


juoksu hiekassa 1969 - 2019(Tämä on verkkoversiossa on joitain sivuja on poistettu. Samalla kirjan kirjoitusvirheitä on korjailtu ... ne löytyneet...)

SAATTEEKSI

Tämän kertomuksen koostamisen alku oli vuonna 2004. Sitä aiemmin 90-luvulla olin jo pohtinut ja testannut mitä kertoisin matkastani, mutta silloin se oli ollut liian aikaista. Alkuajatuksen ja apurahojen avulla aloitin materiaalin järjestelemisen. Skannasin kaikkea mitä oli säästynyt ja tietokoneen kiintolevyiltä kaivettiin esille kaikki mahdollinen. Vuosien aikana työ sain jonkinlaisen suunnan, mutta vasta viime vuosina olen saanut rauhoitettua itseni ja tilanteeni, jotta kirjoittamiselle syntyisi tilaa. On ollut vaikeaa kaivautua oman mielensä sopukoihin. Väliin on tullut pitkiä taukoja, koska olen sohaissut omiin muurahaispesiini.

En koskaan valinnut, mitä tekisin. Valo ja ääni valitsivat minut ja veivät kuin väistämättömästi. Ihmisen ammatillinen kehittyminen on pitkä tie. Taiteen tekemisen tinkimättömyys on harvojen mahdollisuuksissa. Elämässäni työ ja tekeminen on ollut kaiken muun edellä. Olen kehittänyt itsestäni taiteentekokoneen, jolle mikään ei ole mahdotonta. Monesti tämä on ollut hyväksi, mutta hetkittäin aiheuttanut katastrofeja. Mikä olisi ollut oikeampi tie? Ei sellaista ole. On kuljettava tietään, joka voi mutkitella, mutta sitä ei voi kyseenalaistaa.

Elämäni varrella on ollut monia tärkeitä ihmisiä työssä ja yksityiselämässäni. Joitain mainitsen tekstissäni, moni jää vaille mainintaa, en ole heitä kuitenkaan unohtanut. Kiitos kaikille tuesta, rakkaudesta ja anteeksiannosta. Kiitos avusta tämän teoksen synnyttämisessä. Taloudellisesti minua ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Kirjoituksessani en keskity ajankuvaan, vaan kerron siitä minkä muistan merkityksellisenä menneiltä vuosikymmeniltä. Se miten kaiken muistan, on hyvin subjektiivista. Muistojeni avulla avaan omat muistojeni suosikit ja joitain inhokkeja. Epäonnistumisiakin on tapahtunut, mutta ne jääkööt painajaisiini.


Ilkka