2000 -
IV-NÄYTÖS: RAADOLLINEN 2000-LUKU

1. KOHTAUS: AMMUTAAN SITÄ HEVOSIAKIN SANOIN TALOUSMAAILMAOHO SANOI IDEALISTI

Laman myötä tapahtunut muutos ajoi taiteen tekemisen uuteen tilanteeseen. Muutoksen suurimpana vaikuttajana, välillisenä ja varsinaisena, oli yksi ylitse muun: talous, joka hivuttautui ohjaamaan kaikkea. Siitä tuli kaikkien ratkaisujen äiti. Talouden arvoja korostava ilmapiiri nosti rahastajat valtaan. Ahneus halpuutti laajalti kulttuurin eri osa-alueilla. Ahneuden ja tulosvastuullisuuden myötä kansa opetettiin uusiin sirkushuveihin: tirkistelyyn ja halvan kulutukseen.

Vaikutukset näkyivät kaikessa, eikä mikään riittänyt kumoamaan uutta ja kiihtyvää kulutusjuhlaa. Estonian uppoamisen vaikutusta talouteen arvioitiin onnettomuusyönä.

Ihmiset hyväksyivät keskinkertaisuuden riittämisen. Keskiluokka iloitsi, kun aivoihin pumpattiin anabolisia steroideja. Kansalle annettu hupi peitti alleen vallan siirron. Halpuutus tuli talouspäälliköiden iloksi jo ennen kuin se keksittiin kaupoissa. Vaikutukset taiteelliseen työskentelyyn olivat laajalti merkittäviä ja osuivat tekijöihin.

On sitten lama, vallankumous, tulosvastuullisuus, ajan tai teatterilaisten geeniperimän ansiota, valosuunnitteluun kohdistuva paine ei pysty muuttamaan toteuttamisen toimintamallia taikka aikataulusuunnittelua. Visuaaliselta lopputulokselta odotettiin paljon ja näyttävää. Täyden katsomon tavoite pitää työskentelyn raamit lyhyessä narussa kiinni.

Kokonaisbudjetista, 100 000 €, valoille varataan 2 000 € kuluihin. Ilman keskustelua leikataan 1500 € kesken harjoituskauden, suunnittelun jo valmistuttua ja toteutuksen alettua. Leikkauksen vaikutuksesta taiteelliseen tavoitteeseen ei keskustella.

Kun työpanos ja arvomaailma ovat osa PowerPoint-kalvoa, eikä taiteen tekemistä, niin mihin se johtaa?

Arvomaailmat olivat muuttuneet. Kaikelle annetaan ensin rahallisen arvo. Näin voidaan hallita, oikeuttaa, arvostella, määrätä sekä alistaa tekijöitä ja teos kaikkinensa.

Uusi normaali on kertoa ensin rahallinen arvo.

Työt ovat vieneet minua elämässä eteenpäin. Työ on aina ensin, sitten muu elämisen suola. Olin uppoutunut työhöni ja luovuuteen niin että normityöviikot olivat 60-80 tuntisia, parhaimmillaan kuukaudet yli 300 tuntisia. Elin jatkuvassa tuottamisen tulessa. Kiireisen on helppo tehdä nopeita päätöksiä. Työt jatkuivat "tasaisen tappavaan tahtiin". Jatkuvan luovuuden tilassa pystyin vastaamaan haasteeseen kuin haasteeseen. Ja otin yhä isompia projekteja vastaan.

Edustin kolmea valon ammattia. Valaistussuunnittelija, valosuunnittelija ja valotaiteilija. Päätoimista valotaiteilijaa minusta ei koskaan tullut.

- Valaistussuunnittelija on ulko- ja sisävalaistuksen ammattilainen. (kadut, julkisivut, näyttelyvalaistukset jne.)
- Valosuunnittelija on esitystaiteen ammattilainen (tanssi, teatteri jne.)
- Valotaiteilija tekee valotaideteoksia (valoteokset, installaatiot jne.)

Ammatillisesti etenin ylöspäin projektien myötä, ja nautin onnistumisista. Olin todistamassa osaavani ammattini. Minulle tärkeät asiat kuten värien käyttö tai valonheittimien tarkka sijoittelu, olivat silloisessa toimintaympäristössäni asioita, joita en pystynyt saavuttamaan. Toimintakulttuurin muutos valo-osastoilla ja teatteritaloissa koitui ylipääsemättömäksi vaikeudeksi.

70-80 luvulla sanoin: " Kun laitteet loppuvat, aletaan tehdä taidetta".
90-luvulla totesin: "kallista välineurheilua".
2000-luvun kuittaan kulutusjuhlana.

ISOJEN TÖIDEN KANSSA

Kuten niin monet muutkin työtehtävät, kutsu kävi ja minä lähdin isojen näyttämöiden äärelle. "Eteneminen ammatissa" tuntui luontevalta.

ISO maistuu maukkaammalta kuin pieni.

Kuvittelin suurten näyttämöiden työt haastaviksi ja mahdollisuuksia sisältäviksi. Vaikeudet, joita laitosteattereiden isoilla näyttämöillä kohtasin, pääsivät yllättämään. Olin kuullut huhuja "laitoksista", mutta vasta kun itse törmäsin niihin, ne konkretisoituvat. Joitain näistä näyttämötaiteen kruununjalokivistä voisi verrata liukuhihnateurastamoihin.

Valoteknisesti kaikki skaalautui isommaksi. Tekniikan oppiminen vei hieman aikaa. Isojen mittakaavojen näyttämöillä ihmisten pienisieluisuus korostuu. Laitoksien työskentelyolosuhteet korostuvat taiteen vastaisina.

Yritin ja sopeuduin tilanteeseen. Valokerronnassani painopiste muuttui tilanteiden ajamisen herkkyyteen, joka olikin minulle viimeisiä tärkeitä jäljelle jääneitä työkaluja. Olinhan siirtynyt näyttämöille, joilla tärkeintä on näyttävyys ja ongelmaton toteutus. Valojen takia ei voida pysähtyä. Mittakaava ja visuaaliset tavoitteet olisivat vaatineet enemmän aikaa näyttämötyöskentelyyn. Erilaiset työtavat alistettiin tuotannon raameihin. Aina voi yrittää neuvotella, mutta harvoin siitä on hyötyä suuren koneiston rattaissa. Produktiot etenevät ja toimivat kuin junan vessa.

Taiteilijana oleminen väheni koko ajan. Siihen liittyvä ammattitaito purkautui siivilöitymällä muihin töihin. Eivät suurten näyttämöiden työt olleet minua varten, 200 ihmisen katsomo ja pieni näyttämö tuntuivat oikeammilta.

Kunhan valot on suunnattu näyttämölle niin pärjään.

Valotilanteiden rakentamisessa pyrin edelleen minimaaliseen kaluston käyttöön, mutta isoilla näyttämöillä sähköä paloi viikossa harjoitusten aikana yhtä paljon kuin pienessä kylässä vuoden aikana. Etäännyin yhä kauemmas nuoruuden ideologiasta. Ristiriitainen tilanne ei suinkaan ole jotain, jota ajattelee koko ajan, vaan se nakertaa jossain taustalla. Olin kaukana lähtökohdistani, mutta niin sisällä karkkikaupassa. Näin jälkeenpäin hirvittää.

Työyhteisöt, joissa olin elänyt ja elin vanhenivat kanssani. Toimin tutussa ja turvallisessa visuaalisuudessa. Olinhan sitä määrätietoisesti ylläpitänyt ja kehittänyt kymmeniä vuosia. Taiteen valinnat oli aikaisemmin tehty ja niiden suuntaan menty. 2000-luvulla matka jatkui suuntaa vain hieman muuttaen.

Näyttämötaide tuntui uuvuttavalta. Motivaatiota oli olemassa, vaikka samalla katsoin, kuin sivusta, ja ihmettelin omia tekemisiäni. Puheissani kuului väsymystä.

Sitä tuottaa vuosi toisensa perään, mitä kaikkea ehtiikään. Eteenpäin vievänä voimana ovat nuoruuden haaveet. Elämän myötä ne ovat hämärtyneet, mutta jokin niihin yhdistävä narunpätkä säilyy. En kokenut tietoisesti yhteiskunnassa jo aikaisemmin alkanutta muutosta. Kuitenkaan en voinut olla näkemättä, että kaikella on kaikkeen vaikutusta.

Kun yhdistää ikääntymiseni, liian tekemisen, vieraantumisen omista juuristani ja tavoitteistani sekä muutoksen taiteen tekemisen ympäristössä, ei ole ihme, että väsyin näyttämötaiteeseen. Olin "vanhan liiton miehiä", eivätkä oppini, työtapani ja ajatukseni olleet uuden maailman mukaisia. En kokenut suoranaisesti arvomaailmani luhistumista, mutta jossain syvällä motivaatio alkoi hiipua. Olen katoavaa kansanperinnettä?

Teatteripuolella hyvää kokemusta edustaa Anna Karenina, Lahden kaupunginteatterissa vuonna 2000, ohjaajana Jotaarkka Pennanen. Valo-osasto työskenteli luovasti ja yhteisen tavoitteen mukaan. Jopa ensi-ilta päivän aamuna kaiken ohjelmoinnin tuhouduttua, kaikki jaksoivat uskoa työhömme. Saimme kuin yhtenä "teatterin ihmeenä" kurottua päivän aikana kasaan valaistuksen ohjelmoinnin niin että ensi-ilta meni kuulemma paremmin kuin ääniosastolla. Esityksestä en muista mitään, saati valoista, sillä siinä oli oltu ja oltiin tiukoilla.

Ihmettelin harjoituksissa jatkuvaa laulamista, kunnes esityksen kerrottiin olevan musikaali (mielestäni ooppera). Harvoin olen ollut niin epätietoinen sisällöstä harjoitusten alkuvaiheessa. Niskavuoren nuori emäntä (2003) ja Tatuoitu ruusu (2004) Tampereen Työväen Teatterissa, ohjaajana Jotaarkka Pennanen jäivät viimeisiksi isojen näyttämöiden töiksi. Olin tullut tieni päähän samalla tavalla kuin tanssiteosten kanssa.

Ystävät ja työtoverit vanhenevat ja taidetta tehdään työnä toinen toistaan tukien.

Koin etääntyväni näyttämötaiteen tekemisestä, jatkuvasta lipputulojen puolesta tuottamisesta. Annoin virran viedä mukanaan. Tulivatko työt ja veivät mukanaan vai etsiydyinkö niiden luo, se ei ole oleellista, vaan oleellista on oman luovuuden ruokkiminen. Piti löytää uusi tie.

Uusien aluevaltauksien kautta, löysin vaikuttamisen tien. Kaupunkisuunnittelussa pääsisin vaikuttamaan ihmisten arkeen. Osaamiseni olisi pienesti esillä, mutta vaikutus kestäisi pitkään. Jo ensi töissä, alkaen 90-luvulta, halusin luoda valolla kaupunkitilaa, joka on ihmisen mittakaavassa. Valotehojen alentaminen ja valojen "oikein" suuntaaminen sekä sijoittaminen lisäisivät tilallista avaruutta. Kaikki juontaa kokemuksiini Lapin maisemista. Avaruus, tähtitaivas, tila, hiljaisuus ja yhteys luontoon.

Valaistus on näyttämötaiteen, dramaturgian, kuvataiteen, valotaiteen, valaistustyylien, välineen hallinnan, ja geometrian luomaa todellisuutta, joka koskettaa.
Kun katsojan vastaanottokyky heikkenee, ärsykkeen pitää olla voimakkaampi, jotta viesti menee perille.
Vain kirkkain ja kuuluvin erottuu joukosta.

Otteita kirjoituksesta Helsingin Sanomat 22.9.2000 Jukka Kajava

ANNA KARENINA ON TYÖVOITTO
LAHTI. Jotaarkka Pennasen johtajan, kuten myös ohjaajan kausi Lahden kaupunginteatterissa päättyy komeaan työvoittoon.
Venäläis-suomalaisena yhteistyönä toteutetussa Anna Karenina -musikaalissa on notkahduksensa, mutta myös ehdottomia ansioita. Tarina kulkee ja ainakin ensi-illassa musiikkikin toimi parhailta aineksiltaan. Noin tusinan soittajan orkesteri musisoi kuin isompikin kokoonpano Juhani Lamminmäen johtamana, kiitos myös Markus Fageruddin eloisan ja vaativankin orkestroinnin.

MUTTA NÄHTÄVÄÄ löytyy.
Lahden kaupunginteatterilla on aarre hallussaan. Sen nimi on Kari Junnikkala, talon lavastaja. Vuosien myötä hän on oppinut hallitsemaan suuren näyttämön mahdollisuudet ja löytämään työ työltä uutta.

Myös Anna Karenina on vaihtuvien ja yllättävien näkyjen ja Ilkka Volasen valosuunnittelun kuten myös Kaija Salaspuron upeiden epookkiasujen kautta loistokas luomus lumisateineen, luistinkenttineen, kirkkoineen, juhlasaleineen ja mitä vielä. Loppu, Annan kuolema, kuvitetaan huikaisevalla näyttämöidealla. En kerro millä.

Haukottelevani ja silti innostuvani Jotaarkka Pennasen sovituksen ja ohjauksen hallittuun kokonaisuuteen vievästä otteesta, keinojen täsmäävyydestä, tinkimättömyydestä myös teatterikoneen käyttöönotossa. Näin musiikkiteatteria pitääkin tehdä -


Kuin tilauksesta 2007 tuli Vapauden vanki, jonka ohjasi Kalle Holmberg. Näyttämöllä olivat laulaja ja tanssija hienon ohjaajan käsissä. Markku Piri ja Jani-Matti Salo varmistivat, että olin oikeassa paikassa. Vaikka väkeä mahtui saliin, niin esityksen pienimuotoisuus kiehtoi.